In gesprek met journaliste Elodie Kint

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Willem: Ha Elodie, hoe is het leven in Curaçao?
Elodie: “Heerlijk. De levensstijl is anders, veel relaxter. Het leven is hier veel minder gepland en er is altijd ruimte om spontaan iets te gaan doen. Mensen wachten hier niet tot het weekend om iets leuks te gaan doen, maar doen dat net zo goed op een doordeweekse avond. En dan heb ik het nog niet gehad over het prachtige weer!”
Willem: “Ik bel jou hier vanuit het regenachtige Nederland. Mocht je de intentie hebben gehad mij jaloers te maken, dan is dat gelukt…”
Elodie: “Haha!”
Willem: “Hoe kwam je eigenlijk op het idee om op Curaçao te gaan wonen en werken?”

Elodie: “Ik heb hier in 2013 mijn eerste stage voor de opleiding journalistiek gelopen. Sindsdien dacht ik: Hoe zou Curaçao zijn voor een langere tijd?  Maar destijds had ik nog een vriend en die wilde niet mee, dus bleef het bij een gedachte.  Toen de relatie uitging en mijn contract bij de PZC afliep leek mij dit het uitgelezen moment om naar Curaçao te emigreren.  Ik had ook nog eens het geluk dat ik vrijwel meteen bij het AD kon beginnen.”
Willem: ‘Lekker hoor! Wilde je altijd al journalist worden?”
Elodie: “Als kind schreef ik altijd en was ik ervan overtuigd dat ik de nieuwe Carry Slee ging worden. Toen ik op de middelbare op zoek ging naar een passende studie kwam ik al vrij snel uit bij de studie Journalistiek op Fontys Hogeschool Tilburg. Een schot in de roos kan ik achteraf zeggen.”
Willem: “Een schot in de roos… Kun jij jouw loopbaan als journalist eens toelichten?:
Elodie: “Ik ben dus begonnen bij de PZC. Daar mocht ik vaak op reportage en hield ik leuke interviews met bijvoorbeeld jong talent. Ik was veel op pad. Zo ben ik een keer mee gegaan op een boot van Rijkswaterstaat om een vaarroute op de Noordzee te verplaatsen. Mega grote boeien werden met groot gereedschap in het water geplaatst. Wie kan nu zeggen dat-ie zoiets ooit heeft gezien? Dat vond ik heel erg leuk aan mijn werk als verslaggever!”
Willem: “Gaaf!”
Elodie: “Ja, maar Curaçao bleef toch knagen…”
Willem: “En wat doe je op Curaçao voor het AD?”
Elodie: “Nou, sinds kort ben ik gaan werken als freelance journalist. Ik ben dus niet meer in vaste dienst bij het AD, maar ik word nog drie dagen per week ingehuurd. Voor het AD schrijf ik over al het nieuws in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het is een meer traditionele krant dan ik vanuit Nederland gewend ben, met vooral veel feitelijk nieuws en heel veel tekst. Ik vind het persoonlijk leuker om daar wat creatiever mee bezig te zijn en het nieuws in een origineel jasje te steken.”

Willem: “Freelance journalist, gedurfde stap hoor. Daar wil ik zo meer over weten. Maar nog even terug naar jouw baan bij het AD. Heb je spijt dat je hier bent gaan werken?”
Elodie: “Helemaal niet! Bij het AD heb ik me inhoudelijk kunnen ontwikkelen, doordat ik over heel wat serieuze onderwerpen heb moeten schrijven. Zoals rechtszaken, politiek en economie. Ik weet nu alles over de belangrijke thema’s die spelen op het eiland en heb een groot netwerk opgebouwd. En ook hier heb ik weer een aantal hele gave dingen meegemaakt!”
Willem: “Zoals?”
Elodie: “Ik kreeg dit jaar bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij defensie. Zij maken veel gebruik van een schietterrein op een onbewoond deel van het eiland. En ik mocht een ochtend meekijken bij de genie-eenheid die daar aan het oefenen was. Dan zie je ineens een brug in de lucht schieten. Daar heb ik natuurlijk foto’s van gemaakt en een verslag van geschreven.”
Willem: “Klinkt goed. En hoe bevalt het werk nu als freelance journalist?”
Elodie: “Goed. Naast de drie dagen dat ik nog bij het AD werk, probeer ik zoveel mogelijk andere opdrachten te doen.  Zo heb ik al wat opdrachten als tekstschrijver voor bedrijven gedaan, lever ik een maandelijkse bijdrage aan een makelaarsblad op Curaçao en is onlangs mijn eerste artikel gepubliceerd op de website van NTR Caribisch Netwerk. Ik heb een stuk gemaakt over de clean-up van de Fuikbaai. Op de eerste zondag van januari wordt daar in het water totaal ongeorganiseerd bootfeest gehouden. Gevolg is dat er veel afval achterblijft. Het weekend daarna gaat dan een hele groep vrijwilligers de boel schoonmaken. Daar maakte ik een reportage over.”
Willem: “Cool, en ben je zelf achter deze opdracht aangegaan?”
Elodie: “Ja, ik heb zelf contact gezocht met de NTR en hen een aantal concrete ideeën voorgelegd waarmee ik direct aan de slag kon.”

Willem: “Ga je altijd proactief te werk of word je ook weleens gevraagd voor freelance klusjes?”
Elodie: “Ik word zelf ook weleens gevraagd.”
Willem: “Goed hoor. Hoe zorg jij nog meer voor opdrachten, naast zelf op zoek te gaan naar freelance opdrachten?”
Elodie: “Door online vindbaar te zijn. Mensen zeggen weleens tegen mee: “Elodie, waarom deel jij zoveel van je leven?” Nou, ik krijg er ook gewoon heel veel voor terug. Ik ben actief op Instagram, Facebook en ik heb mijn eigen website. Ik ben dus goed zichtbaar voor potentiële klanten.”
Willem: “Zo is het. Wat vind je nou eigenlijk zo leuk aan het werk als journalist?”
Elodie: “Het is elke keer weer  een uitdaging om een artikel te maken dat én leuk is om te lezen én waarin goed uitgelegd wordt wat er van belang is. Daarnaast kom je echt op plekken waar anderen niet komen en zie je echt dingen die niemand anders te zien krijgt. En je mag dan ook nog eens alle vragen stellen, die in je opkomen.”
Willem: “Een nieuwsgierig type ben jij volgens mij wel.”
Elodie: “Dat moet je ook wel zijn als journalist.”
Willem: “Zijn er nog meer eigenschappen die een typische journalist moet hebben?”
Elodie: “Je moet echt veel dingen interessant vinden, omdat je met heel veel verschillende onderwerpen te maken krijgt. En daarbij moet je altijd objectief blijven.”
Willem: “Hoe doe je dat?”

Elodie: “Door je gewoon aan de feiten te houden en altijd beide kanten van een verhaal te benoemen, zonder zelf een kant te kiezen. Hoor en wederhoor heet dat. Op Curaçao maken wij daarnaast veel gebruik van rapporten, onderzoeken en vonnissen van de rechtbank. Liefst van bronnen met autoriteit. En dan is het ook nog belangrijk dichtbij de feiten te blijven en er niet een te vrije interpretatie aan te geven.

Dat doe ik in het dagelijkse leven eigenlijk ook. Als er geruchten rondgaan, dan roddel ik niet mee, maar dan vraag ik aan degene om wie het gaat wat het echte verhaal is. En als er twee kanten zijn, dan hoor ik die allebei aan. Als er dingen rondgaan, moet dit de waarheid zijn.”

Willem: “Helder. Wat zijn je ambities?”
Elodie: “Dan gaan we even filosofisch doen hoor, maar…”
Willem: “Daar hou ik van!”
Elodie: “Ik ben gestopt met het leven te plannen. Drie jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik hier op Curaçao zou wonen.  Je kunt niet alles vooruit plannen, omdat je toch nooit weet hoe het leven loopt.  Als ik nu naar 2019 kijk heb ik als doel om als freelancer stabiel inkomen te krijgen en wil ik locatie onafhankelijk kunnen werken.”
Willem: “Dus reizen en werken te gelijk?”
Elodie: “Af en toe. Dat ik bijvoorbeeld anderhalve maand vanaf Bali werk en dan weer vanuit Nederland.”
Willem: “Leven! Maar ook wel een onzeker bestaan?”
Elodie: “Ja, ik wil gewoon alles uit het leven halen. Voor mij is dat niet per se een diploma halen en vastroesten op dezelfde plek bij dezelfde werkgever.  Daar wordt soms raar van opgekeken door mijn omgeving in Nederland. Dan zijn er mensen die zeggen: “Elo, het leven is toch geen speeltuin?!” En dan denk ik: als ik mijn hele leven wil schommelen dan doe ik dat toch? Ik verdien mijn geld, kan voor mezelf zorgen en kom mijn afspraken na. Work hard, play hard.”

Willem: “Mooi hoor. Heb je nog tips voor mij, mocht ik een van mijn dromen om journalist te worden, willen waarmaken?”
Elodie: “Als je iets wil en je gaat ervoor, dan zal het je vaak ook lukken. Bij ons op de opleiding zeiden ze altijd: ‘De banen in de journalistiek liggen niet voor het oprapen.’ Dat is ook zo. Je kunt in deze sector niet op je luie gat gaan liggen. Maar degenen die gemotiveerd waren, er hard voor werkten en passie voor het vak hadden hebben allemaal werk.”
Willem: “Bedankt voor je tijd Elodie, ik blijf je volgen!”

Elodie Kint is te volgen op haar website: www.elodit.nl; haar facebook: Elodit.nl; haar Instagram: @eloditnl en haar Twitter: @Elodrie.

 Volgende week weer een interview met een inspirerend persoon, tot dan!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: